fredag 3 augusti 2012

Från New York till Hallstahammar..... with love.

     Jag hade nys kommit hem från New York där jag hade varit på semester. Vilka känslor har jag? Det första som jag hade förstått är att det inte spelar något roll vilken förebild du hade haft om New York före resan. Du kommer att få ett helt annat intryck när du är där. Det andra som är viktigt att förstå att det är omöjligt att se allt under en kort vistelse.
     New York är ett stad där finns allt och för alla smaker. Det är bara att bestämma vilken New York du vill uppleva och planera noga din resa. För detta behöver du en bra reseledaren. De bästa är från "Time out" förlaget.
"The time Out New York is one of a series of annual guides that draws on Time Out's backgrund as a magazine publisher to keep current whith everything that's going on in town. "
Boken finns att beställa i Sverige på bokhandel, på nätet eller på Time Out internet sida . Där kan du hitta vad som pågår i staden under veckan och även köpa biljetter.
     Där är många välberömda ställe i New York som du kanske vill besöka. Problemmet är att det är alltid stor kö för att träda in samt flygplatsliknande kontroll. Därför kan du inte besöka mer en 2-3 ställe under dagen. Jag hade fotograferat könpå båten till Liberty och Elis Island.

     Om du inte är sugen att gå på Liberty och Elis Island ta en gratis Staten Island Ferry. Turen tar 25 minuter och du kan se en panorama av Lower Manhattan och the Statue of Liberty. Båtar går dygn rund från South Ferry.


     Biljetter till de flesta museer kostar 15-20$, men många av dem gör gratis inträde under vissa dagar och vissa tider. Den där informationen hittar du också i Time Out guide.
     Truts att taxi i New York är billigt försök att gå eller använda tunnelbanan. Den är öppet 24 timmar och bindar perfekt hela staden. Jag hade inte känt att det var mer fareligt än T-banan i Stokholm eller Moskva. Dessutom är det ganska exotisk:
     En sak som du absolut måste göra är att lyfta på en av Observatorier som finns flera i staden för att se den fantastiska stadens panorama. Jag hade lättat på Empire State Building Observatory och vill visa bilder av New York som jag hade tagit:

  


  Times Square är turisternas Mekka både under dag- och nattiden.

 Där ligger bland annat Madam Tussaud's New York museum.     För men blir det intressant att besöka Itrepid Sea, Air & Space Museum där man kan se American militärkraft.
     Förrutom att besöka New York's Hight Points ville jag upptäcka New York som en Fashion Babylon. Seventh Avenue är den viktigaste huvudgatan av the Garment District (från 34 till 40 Streets, mellan Broadway och Eight Avenue), där designers "matar" multibillion-dollar klädsindustri. Hela området markerat med gröna skyltar "Fashion District". I hörnet av 39 street och Seventh Avenue ligger det en stor knapp med nål, en skulptur till skräddare och "Fashion Walk of Fame" med namn av många berömda designer.


     På 37th street ligger det ett stor och berömt tygaffär Mood fashion fabrics. I närheten finns det en bokhandel som säljer modepublikationer.

     Jag hade också besökt Museum at FIT (FAshion Institute of Technology). Det är ett specialiserat museum dedicerat till avancerat vetenskap av mode genom utställningar och publikationer. Där kunna jag se klänningar från Oscar de la Renta, Christian Dior, Ralph Lauren och många andra.


 New York är en himmel för alla shopoholiker. Där finns kläder för alla smaker och priskategorier. Det mest berömda området är Garment District och Soho. I Fashion District can du även köpa billiga provexemplar från berömda klädsmärke. Jag hade köpt mig en fin ärmlös blus från Zao New York i trändig laxröd färg bara för 20$.

         New York är ett stad som aldrig sover . Det är banalt men helt sant. Dawntown and Midtown är full av olika pubar och klubar. Jag hade varit i legendarisk BB King där namnkunnig David Cassidy sjöng.


      På Bleeker street bland många andra fina ställen ligger det ett klub Terra Blues där varje fredag kan man lystna på life musik. Jag hade lyckan att höra Steve Guyger.

Vad driker stilliga kvinnor? Cosmopolitan och Margarita självklart . En sak som du kanske måste tänka på är att cigaretter kostar 10-12$ på Manhattan.

 Vi hade bott på ett litet hotell i Upptown "Belnord". Det är ett fint området med blandning av arkitektur, kulturer, religioner och traditioner. Beställ inte frökost på hotellet. Gå ut på morgen och integrera dig med New Yorks invånarna. Det är massor av små kafféer för alla smaker som öppnas från 5-6 på morgon. Lägg märke till att amerikansk kaffe är ganska svagt och du måste kontrollera noga för att verkligen får ett svart kaffe utan socker och mjölk truts att du hade bestält just detta.
I Upptown ligger det 843 tunnland Central Park (från 59th till 110th street). Där finn ävens Swedish Cottage (west side, 81st street).

     Mat kan man få på Manhatten dygn rund. Jag vill inte diskutera om den amerikanska matkulturen. Smaker är olika. Men bland många kaféer där "multivåning" sandwich med pomfrits eller chips serveras, kan man hitta fina ställe och smaka till exempel den riktiga mexikanska mat som skiljer sig enormt från de "a la" mexikanska restauranger som finns i Europa.


     Och lite mera tips för att avsluta. Ta shattle (taxi som du delar med andra) från och till Flygplatsen. Det kostar ungefär 20$ per person mot vanliga taxi som kan kosta 60$ och mera. Var försiktigt med taxiförare. De brukar inte ge växel tillbaks. Var inte rädd att säga hur mycket du vill få tillbaks. Det samma på kafféer.
     Observera att priserna på prislappar kan stå utan skatt (jag tror att det är MOMs). Jag hade köpt två böker 25 dollar varje. Efter hade betalt upptäckte  jag 8% extra som definierades som försäljning skatt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar