fredag 18 maj 2012

Kurs i blomtillverkning. Ljusdal. Maj 2012.

I januari 2012 hade jag deltagit i symässan i Västerås. Mina granner på utställningen var två begåvade kvinnor från Ljusdal Christina Skyttner och Wenche Jerfsten som driver företag "Tovat och Sånt". Jag hade tagit en bild på de fantastiska hattar som de tillverkar.
Under två dagar på utställningen pratade vi mycket om olika tekniker i tovning samt om hantverk och att vara hantverkare i Sverige. De tyckte om mina tovade blommor och ville lära sig den nya och ovanliga för Sverige tekniken. Vi hade bestämt oss att jag skulle komma till Ljusdal och leda en kurs om tovade blommor.
Den stora datan var 12 och 13 maj 2012. Det var min första gången som kursledare och jag var lite nervös. Resan började redan fredas eftermiddag. Det tog mig 4 timmar att komma till målet. Jag har aldrig varit så mycket norrut och var verkligen frapperat av den vackra nordiska naturen.

 Det var sex kursdeltagare och vi jobbade jätteintensivt i två dagar. Vårt mål var att tillverka en kalla och en kvist med kamelior. Det kommer lite bilder på arbetsprocessen:
 Tjejerna håller på med juvelerarbetet och lägger färgnuanser och mönstret betäckande för blad. Man kan tova på en tvättsvamp
 eller köpa en professionell feltmatta.
 Ståndare för kallor är färdiga och torkas.
 Alla detaljer för kamelior är tovade och formade. Nu måste dem torkas över natten.
 Blomblad för kallor sitter på stjälken och är redo för montering till färdig blomaccessoar.
 Jag är stolt av mina duktiga studenter och glad att visa resultatet av vårt arbete. Den mest imponerande är att det var deras första blommor, några av dem hade aldrig tovad förut. Men alla hittade sin egen färglössning och komposition och tillverkade helt olika fantastiska blommor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar