måndag 7 januari 2013

Tomoko Nakamichi. Pattern Magic.

     Det är ofta svårt att definiera den delikata vippen där modet övergånger till en konst. Det är en lång väg för en idé född av en Mästrarens fantasi från en skiss till att "få  hull" och hamna på catwalk som ett färdigsytt plagg. En av de svåraste uppgifter är att ömvända fantasien till verkligheten och konstruera ett mönster. Många av oss skulle ville gissa de metoder som ligger i gunden av designers plagg. Till våran hjälp är en fantastisk bok av Tomoko Nakamichi, en japansk professor som underviser på Bunka Fashion College. Boken heter "Pattern magic" (del 1, 2, 3). Jag lyckades köpa boken i New York med den säckert finns att köpa i Sverige också. Boken avslöjer många av de handgrepp som designer använder i sitt arbete.
     Titta till exempel på ett plagg från Rei Kawakubo's kollektion 1997.
 
 
 
     Den "sneda" klänningen som var chockerande i 1997 är en het trend i nutiden. Kawakubo har förstärkt den orätta effekten med dynor som är egentligen inte lämpliga i vardags liv. I "Pattern magic" del 1 hittar vi beskrivningen på hur vi kan manepulera mönstret och få "twist" på pullover. 
 
 
     Det är min pullover med "twist" av ett tyg med handstickad effekt.
 
 
     Nästa exempel är en helt facinerande klänning från Shinichiro Arakawa (höst-vinter 1999) med "försvunna" detaljer. För att klä på klänningen måste man sätta huvudet och händer först. Tyget lägger sig löss på kroppen. Sen rullar man tyget och stänger blixtlås. En platt tygbit omvänder sig till en tredimentionel klänning.
 
     I boken del 2 kan vi hitta information på hur vi kan konstruera de "försvunna" detaljer. Författaren dopade dem till "vanishing" detaljer. En interssant blus med "vanishing tie":
 
 
"Vanishing pocket":
 
 
 
Jag har sydd en blus med den "försvunna" slipsen men omvänt mönstret från en blus med blixtlås till en klassisk blus med knappar. Ärmarna är med "sax" veck. Det var verkligen en "sypussel" att konstruera knappningen på den högra siden och hitta den rätta syteknologin. Flera timmars tänkande, två provexemplar och resultatet är: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar